Wie heeft de cuberdon uitgevonden?
In 1873 onstond de cuberdon per toeval ontstaan door een ‘foutje’ van de Gentse apotheker de Vynck. De apotheker probeerde zijn medicijnen te verwerken in een siroop, met als doel ze langer houdbaar te maken. Een aantal dagen na het experiment, merkte hij iets ongewoon op: de buitenste laag siroop was versuikerd en verhard. Dit was uiteraard niet de bedoeling, waardoor het experiment dus mislukt was. De Vynck bleef sleutelen aan zijn experiment en slaagde er in om zijn foutje om te zetten naar een smakelijk snoepje. En zo geschiedde de cuberdon.
Geldhof: grondlegger van de neuzekes
In 1939 ging Antoine Geldhof als 14-jarige knaap aan de slag bij een confiserie in Gent. De kleinzoon van apotheker de Vynck leerde hem hier het geheime, 19e eeuwse recept aan van de ‘paarse neuzekes’. Een aantal jaren later richtte Antoine Geldhof zijn eigen confiserie op te Eeklo om zijn passie voor de cuberdon te delen met anderen. Al deed hij wel enkele aanpassingen aan het originele recept en gaf hij de originele cuberdon een eigen twist. Confiserie Geldhof was geboren!
Drie generaties Geldhof
Zijn eerstgeboren zoon, Tony Geldhof, was net als zijn vader gefascineerd door het paarse snoepgoed. Tony Geldhof werkte zijn studies af en verdiepte zich in het ontwikkelingsproces van de cuberdon. Al snel leerde hij alle kneepjes van het vak van zijn vader Antoine Geldhof. Ondertussen staat met Jo Geldhof de derde generatie aan het roer. Hoewel de productie tegenwoordig grotendeels machinaal gebeurt, is er sinds 1954 niets gewijzigd aan het hemelse recept.
Revival van de cuberdon
De cuberdons van Confiserie Geldhof worden o.a. vervaardigd met Arabische gom (sap van de acaciastruiken). Toen de Sahel-landen in de jaren 80 werden getroffen door de droogte, kwam de productie even in het gedrang door een tekort aan Arabische gom. Het bedrijf groeide evenwel gestaag en goede en minder goede jaren volgden elkaar op. Sinds de erkenning als “streekproduct” van de cuberdon is deze evenwel aan een echte revival bezig. Met een productie van ruim 400 ton is Confiserie Geldhof vandaag de onbetwiste marktleider.
De enige échte
Met een eeuwen oud recept in handen en het gebruik van Arabische gom, zijn onze cuberdons altijd lekker krokant aan de buitenkant, een hemels stroperig aan de buitenkant. Je herkent onze Cuberdons aan de letter ‘G’ die in de neuzekes verwerkt wordt. Wij zijn de enige producent die een letter in de cuberdons mogen verwerken. Zo weet je altijd welke cuberdons de énige échte (en de lekkerste) zijn!
Fact Check: Gentse neuzekes toch niet zo Gents?
Wanneer je denkt aan neuzekes, dan denk je meteen aan Gent! Gent is namelijk dé neuzekesstad bij uitstek. Toch moet daar een kleine kanttekening bij gemaakt worden. Hoewel de cuberdon oorspronkelijk uitgevonden is door een Gents apotheker, was Antoine Geldhof tegen 1960 de enige producent die nog cuberdons maakte. En dat in zijn confiserie te Eeklo, waar we vandaag nog steeds actief zijn. Onze overheerlijke neuzekes worden dan wel in heel wat zaken en kraampjes in Gent verkocht, toch zijn ze erkend als streekproduct van Eeklo.