Geplaatst op

Even neuzen: 10 weetjes over de Cuberdon

De cuberdons of ‘Gentse neuzekes’ tekenen al jarenlang het straatbeeld van Gent. Iedereen kent ze, iedereen lust ze graag, en niemand vertrekt uit de stad zonder minstens één zakje mee te nemen. Maar wat weet jij eigenlijk allemaal over deze zoete streekspecialiteit?

1. Wat is een cuberdon?

We schatten de kans vrij laag in dat je nog nooit van cuberdons of ‘Gentse neuzekes’ hebt gehoord, maar laten we toch maar beginnen bij het begin: de cuberdon is een kegelvormig, donkerpaars snoepje met een zachte frambozenkern. De originele cuberdons hebben een uitgesproken zoete smaak en verrast de smaakpapillen door zijn harde buitenkant, in combinatie met de smeuïge kern binnenin.

2. Bestaat er zoiets als het ‘enige echte Gentse neuzeke’?

Zeker. De enige échte ‘Gentse neuzekes’ koop je bij Confiserie Geldhof. Sinds 1954 bleven zowel het hemelse recept van de delicatesse als het succes ervan ongewijzigd. Deze cuberdons onderscheid je van andere neuzen op de neuzekesmarkt door de letter ‘G’ die erin verwerkt is. Heb je een cuberdon met de letter ‘G’ vast? Dan ben je zeker van de kwaliteit ervan.

3. Hoe is de cuberdon ontstaan?

De cuberdons worden smakelijk bereid sinds 1873, toen de Gentse apotheker de Vynck per toeval het snoepgoed uitvond. De apotheker wilde medicijnen verwerken in een siroop, om de houdbaarheidstermijn van medicijnen te verlengen. Een aantal dagen na zijn experiment merkte de Vynck op dat de buitenste laag van de siroop versuikerd en verhard was. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, maar hij bleef toch verder sleutelen aan het ‘neuzeke’. Het eindresultaat? Geen langer houdbare medicijnen, wél een smakelijk snoepje. Antoine Geldhof botste in 1939 op deze paarse neuzekes toen hij op viertienjarige leeftijd aan de slag ging bij een plaatselijke Gentse confiserie. De kleinzoon van apotheker de Vynk leerde hem daar het negentiende-eeuwse recept van de delicatesse kennen. Een aantal jaren later richtte Antoine zijn eigen confiserie op in Eeklo, om daar zijn passie voor de cuberdon te delen met iedereen. Hij verfijnde het recept in 1954 en sindsdien bleef dit ongewijzigd. De paarse snoepjes van weleer proef je vandaag dus nog steeds.

4. Vanwaar komt de bijnaam ‘Gentse neuzekes’?

Deze exclusieve Vlaamse streekspecialiteit kreeg de bijnaam ‘neuzeke’ door de zeer duidelijke gelijkenis met de vorm van een neus. Gent is dan wel dé neuzekesstad bij uitstek – en wie ‘neuzeke’ zegt, zegt automatisch ‘Gent’ – maar toch worden de neuzekes gemaakt in een confiserie te Eeklo. De neuzekes werden uitgevonden door een Gentse apotheker, maar Confiserie Geldhof produceert de streekspecialiteit al jaar en dag vanuit Eeklo.

5. Wat zit er juist in cuberdons?

De cuberdon heeft een harde, krokante korst met binnenin een heerlijk smeuïge siroop die smaakt naar framboos. Aan die smaakcombinatie dankt de cuberdon zijn typische paarse kleur. Dit geheel wordt gebonden met Arabische gom, een zeldzaam plantaardig product, afkomstig uit Soedan.

6. Hoe worden cuberdons gemaakt?

Bij Confiserie Geldhof wordt eerst de typische kegelvorm in gietpoeder gestempeld. Daarna vullen ze de holtes met de vloeibare suikermassa en bakken ze dit geheel in een zachte oven. Dat resulteert in een dunne, versuikerde korst rond de gekoelde stroop van framboos.

7. Wat is de beste manier om cuberdons te bewaren?

De cuberdons of neuzekes zijn versproducten. Dat betekent dat je de cuberdons best niet té lang laat liggen en ze bij voorkeur consumeert binnen de maximale houdbaarheidstermijn van acht weken. Al zorgt de korst errond er wel voor dat ze lang lekker blijven. Wil je hun volwaardige smaak behouden, dan bewaar je de neuzekes best niet in de koelkast. De ideale bewaaromgeving voor het snoepje is er eentje op kamertemperatuur. Laat ze ook zeker in hun originele verpakking zitten om ze zo vers mogelijk te houden.

8. Wat is het verschil tussen kleine en grote cuberdons?

Het assortiment cuberdons bevat zowel grote als kleine paarse neuzen. De grote cuberdons wegen ongeveer 20 gram per stuk en zijn 3,5 cm hoog. De kleinere cuberdonnetjes wegen ongeveer 12 gram en zijn 3 cm hoog. Qua smaak verschillen de grote en kleine varianten uiteraard niet en zal elke paarse neus even smeuïg smaken.

9. Hoeveel cuberdons passen er in één doos?

Heb je een volledige kilogram cuberdons gekocht bij Confiserie Geldhof? Dan ontdek je daar ongeveer 50 grote of 83 kleine cuberdons in. In een gemiddelde doos van 1,2 kg op de webshop passen er zo’n 60 grote neuzen in. Wil je een nog grotere voorraad inslaan? Dan vind je in een doos van 1,6 kg op de webshop 140 kleine cuberdons.

10. Bestaan er ook andere varianten buiten de klassieke cuberdon?

Ben je fan van de neuzekes, maar proef je ook wel eens graag andere smaken? Dan zijn de gekleurde fruitcuberdons van Confiserie Geldhof iets voor jou. Deze frisse varianten komen in zoete smaken en minstens even zoete kleuren. Van citroen en appel tot aardbei, bosbes en sinaas: voor ieder wat wils! Beschikbaar van april tot september.